Pomen barv v našem življenju 5. marca, 2019 – Objavljeno v: Blog

 

Barve so prisotne na vsakem koraku v neštetih barvnih kombinacijah, intenziteti ter odtenkih, zato si svet brez barv težko predstavljamo. Barve igrajo pomembno vlogo pri našem razpoloženju, saj s svojimi energetskimi valovi vplivajo na naša čustva, miselnost, obnašanje in počutje. Določeno barvo lahko uporabimo za izboljšanje razpoloženja ali pa za okrepitev čustvenega stanja in zdravja.


Barve, s katerimi se obdamo, imajo vpliv na naše telo in duha, izražajo našo osebnost, naša čustva in naše dojemanje življenja in sveta. In obratno: če razumemo barve in njihov vpliv, jih lahko zavestno izkoristimo, da nam pomagajo ustvariti določeno počutje in poudariti določeno osebnostno lastnost. Po mnenju psihologov ni vseeno, s katerimi barvami smo obdani v bivalnem in delovnem prostoru ter v katere barve se oblačimo. Barve namreč lahko razpoloženje in počutje ne le izboljšujejo, ampak tudi kazijo.

Pisane srčke najdete TUKAJ.

Rdeča barva

Rdeča je barva krvi in življenjske energije. Je tudi barva telesne ljubezni in strasti. Preplavlja nas z močjo in sprošča adrenalin. Spodbuja delovanje živčevja in pospešuje kroženje krvi po žilah. Rdeča je močna barva, ki so jo vedno povezovali z življenjsko vitalnostjo. Preplavlja nas z energijo, toploto in življenjsko močjo. Pomaga odgnati malodušje in negativne misli. Simbolično predstavlja jezo.

Rdečo barvo naj nosijo ljudje, ki jih muči žalost, ki so brezvoljni in potrebujejo spodbudo, ljudje ki si želijo opomoči, ki bi radi uspeli, uresničili svoje cilje, ki jim primanjkuje tekmovalnega duha, ljudje ki bi bili radi čutni in živahni.

Lastnosti: življenjska sila, moč in pogum, živost, odločnost, samozavest
Čakra: korenska
Znamenji, ki jima ta barva najbolje pristaja: oven, škorpijon

Oranžna barva

Oranžna in njeni odtenki pomagajo, ko vas muči potrtost ali ko potrebujete veselje in lahkotnost v življenju. Poživlja in greje, spodbuja um in obnavlja zanimanje za življenje. Gre za veselo in radoživo barvo, ki spodbuja medsebojno komunikacijo. Oranžna spodbuja smeh in radost, pomaga sproščati ustvarjalnost in negativna čustva.

Oranžno naj nosijo tisti ljudje, ki jih muči potrtost, ljudje, ki bi morali v svoje življenje vnesti več veselja in lahkotnosti. Izogibajo naj se jo zmedeni, zbegani in klavstrofobični ljudje. Pri slabosti ali omotičnosti samo poslabša počutje.

Lastnosti: sreča, neodvisnost, iznajdljivost, veselje in radost
Čakra: spolna
Znamenji, ki jima ta barva najbolje pristaja: devica, dvojčka

Rumena barva

Rumena nas naredi budne, trezne in odločne. Rumena izboljšuje spomin in vliva moč ter samozaupanje. Je živahna in spodbudna barva. Bistri misli in navdihuje z novimi zamislimi. Primerna je, ko greste na razgovor za službo ali prvi zmenek. Kadar se morate kaj odločiti, vas bo rumena povezala z notranjo modrostjo, vliva moč in utrjuje samozaupanje. Izogibati se jo je treba, če ste nagnjeni h kritiziranju. Lahko povzroči razdraženost, občutek slabosti in spodbuja k egoizmu.

Lastnosti: optimizem, bistrost misli, znanje, vedrost, lahkotnost
Čakra: sončni pletež
Znamenji, ki jima ta barva najbolje pristaja: lev, devica

Zelena barva

Zelena in njeni odtenki v telesu vzpostavljajo ravnotežje in prinašajo duševno sprostitev. Zelena pomaga uravnotežiti čustva. Zelena odseva veliko ljubezen do narave, željo po skladnosti in uravnovešenem življenju. Neveste v srednjem veku so nosile zeleno, saj simbolizira plodnost.

Zeleni odtenki so primerni, kadar ste hiperaktivni ter kadar želite trezno presojati. Ta barva duhovno sprošča in učinkovito preganja napetost. Krepi skladnost telesa, duha in uma. Izogibajo naj se je ljudje, ki morajo delati, saj duši gibanje, spodbuja brezdelje in dolgočasje.

Lastnosti: ravnotežje, skladnost, radodarnost, sprostitev, svoboda
Čakra: srčna
Znamenji, ki jima ta barva najbolje pristaja: bik, kozorog

Modra barva

Modra barva je hladna in pomirjujoča. Pospešuje zdravljenje in lajša bolečine. Modra pomirja um in odseva potrebo po tem, da bi prisluhnili svoji intuiciji. Prinaša razumevanje in utrjuje samozaupanje. Je barva ustvarjalnosti. Modro se oblecite, če potrebujete mir in sprostitev. Modra prinaša razumevanje in spodbuja sprejemanje odločitev. Priporoča se pri intervjujih za službo, saj simbolizira zvestobo. Izogibajte se modri, če ste potrti, saj se boste v tej barvi počutili še slabše.

Lastnosti: hladi in čisti, prinaša mir, spokojnost in modrost, uteleša zdravilnost
Čakra: grlena
Znamenji, ki jima ta barva najbolje pristaja: strelec, tehtnica

Indigo barva

Indigo barva deluje kot narkotik. Bistri glavo, močno pomirja in obnavlja celice. Omogoča nam, da vse stvari urejamo na harmoničen oziroma umirjen način. Pretirano nošenje te barve pa ne vpliva ugodno na ljudi, ki imajo preko življenjske poti velik poudarek na vpeljevanju sprememb v svoje življenje in na osebni svobodi. Indigo oziroma modra barva z vijoličnim odtenkom nam omogoča, da v svoje življenje vpeljujemo manjše spremembe, za velike spremembe pa ni najbolj ugodna. Omogoča pa nam tudi, da lahko zelo dobro uredimo stvari, ki so povezane s partnerjem, družino in domom. Prihaja do velikega razumevanja. Ta barva je povezana tudi z brezpogojno božansko ljubeznijo. Njena uporaba nam omogoča, da lažje razumemo ljudi in okolico.

Lastnosti: razumevanje, intuicija, meditacija in misticizem, modrost
Čakra: tretje oko
Znamenji, ki jima ta barva najbolje pristaja: tehtnica, škorpijon

Vijolična barva

Vzpostavlja duševno ravnotežje ter pomaga blažiti strah in obsedenost. Je barva globokih sprememb, prinaša mir ter premaguje razburjenost in strah. Vijolična barva predstavlja luksuz, bogastvo in prefinjenost. Vijolično naj nosijo ljudje, ki si želijo miru, brezskrbne ljubezni, ljudje za meditacijo ali molitev, saj prinaša mir in spokoj. Izogibajo naj se je ljudje, ki ne marajo tišine, če ste preobčutljivi ali si želite, da bi vas družba sprejela.

Lastnosti: navdih, lepota, poduhovljenost, visoki ideali, dostojanstvenost
Čakra: kronska
Znamenji, ki jima ta barva najbolje pristaja: dvojčka, vodnar